Cum să răspunzi la întrebarea de la interviu "Spune-mi despre tine"

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

În pregătirile pentru interviu pe care le realizăm cu clienții noștri una dintre primele întrebări cu care începem este și cea care deschide majoritatea interviurilor: „Spune-mi despre tine”.

Care este rolul acestei întrebări adresate de angajatori?

Fiind o întrebare deschisă, aceasta permite angajatorilor să deschidă discuția într-un mod prietenos, care le permite să analizeze pe ce anume se concentrează candidatul când răspunde și cum anume își structurează prezentarea despre sine.

Cât de lung sau de scurt ar trebui să fie răspunsul la această întrebare?

Răspunsul la invitația de a vorbi despre tine ar trebui să fie între 1.30 până la 2.30 minute. Având în vedere că disponibilitatea pentru atenție a interlocutorilor în cadrul unui monolog este relativ scurtă, nu este de dorit să plicitsim persoana din față. De asemenea, nici un răspuns prea succint care nu permite timp de a ne pune în valoare nu reprezintă o alternativă bună.

Atenție: răspunsul tău la această întrebare va contura în mare măsură prima impresie a angajatorului despre tine.

Ce ar trebui să incluzi în prezentarea propriei persoane?

Răspunsul tău ar trebui să urmărească 3 puncte cheie:

  1. Câteva mențiuni despre rolul tău curent, în care să incluzi atribuții ce sunt potențial compatibile cu cerințele noului rol.
    Ce să nu spui: unde te-ai născut, crescut, copilărit, despre familie sau alte detalii personale.
  2. O scurtă trecere în revistă a rolurilor anterioare, experienței profesionale sau educaționale dobândite, aptitudini.
    Ce să nu spui: nu continua cu a povesti detalii de la un job pe care l-ai avut acum 12 ani. Până ajungi la partea interesantă e foarte probabil că vei fi pierdut atenția interlocutorului.
  3. Obiective profesionale și interesul pentru rolul respectiv, într-o manieră concisă și pozitivă.
    Ce să nu spui: Nu vorbi de rău compania de la care pleci sau discuta în general de ce îți cauți un alt job. Focusul trebuie să fie pe motivul pentru care vrei ACEL job.

Reține:

Un interviu este un dialog, nu un monolog. Ține lucrurile interesante și interactive și dă ocazia intervievatorului să intervină și să adreseze întrebări.

Ai auzit probabil de 1000 de ori, însă este absolut necesar să te pregătești pentru interviu. Repetă cu un prieten, un membru al familiei, un consilier în carieră sau chiar singur, cu voce tare. Nu îți fie teamă că răspunsurile tale vor suna „memorate”.
Obiectivul pregătirii nu este să memorezi răspunsuri ci să îți creezi mental o structură a răspunsurilor pe care le vei oferi, care să te pună în valoare.

Citește și alte articole...

Recomandari in cautarea unui job pe timp de criza

Dacă ești una dintre persoanele afectate de această situație, trebuie să te repui pe picioare rapid și să găsești cât de curând o alternativă
Iată în rândurile de mai jos recomandări din partea echipei noastre, care te pot ajuta să îți găsești un job curând

Cum să te promovezi online

Situația globală a pandemiei cauzată de COVID-19 a afectat nu doar multe din business-urile dependente de lucrul în grupuri și comunități (adică

Email: contact at cariera punct info
Telefon: +40741 660 549

abonează-te la newsletter

Copyright © 2018-2019 Cariera.info.