Cum sa faci o schimbare in cariera?

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Sunt multe modalitati prin care poti patrunde intr-un nou domeniu de activitate, chiar daca este ceva ce nu ai mai facut pana acum.

Daca simti nevoia de a face o schimbare din punct de vedere profesional, sa stii ca nu esti singurul.
Lucrezi in domeniul curent de multi ani si nu mai vezi prea multe oportunitati de dezvoltare?
Ai avut o pauza de cativa ani in activitate si acum vrei sa iti reiei drumul profesional intr-o alta forma?
Te atrage o alta industrie, dar nu stii daca te-ai adapta si daca ar merita riscul schimbarii?

Inainte de a face o tranzitie in cariera, incearca sa parcurgi acesti pasi:

  • Identifica aria de interes pentru tine. Ai in vedere ca durata de timp necesara reacomodarii tale la o noua activitate va fi in stransa legatura cu abilitatile si know-how-ul necesare pentru noul rol, in raport cu abilitatile si cunostintele pe care le detii deja; precum si cu timpul pe care esti dispus sa il petreci invatand.
  • Creste-ti reteaua de cunostinte in domeniul in care vrei sa patrunzi. Inscrie-te la evenimente destinate grupului profesional respectiv, cauta sa urmaresti activitatea online a unor companii sau persoane relevante in domeniu, aboneaza-te la newslettere relevante sau pe grupuri online de discutii, tip celor de pe Facebook si LinkedIn.
  • Intelege activitatea si cultiva-ti abilitatile. Stiu ca ti-ai dori ca totul sa se intample cat mai repede cu putinta, insa o schimbare bine facuta, este una constienta, dorita si planificata. De aceea, cauta sa intelegi cum arata efectiv lucrul in domeniul pe care il vrei, fie ca urmaresti tutoriale pe YouTube si apoi incerci sa replici singur, ca citesti articole informative sau carti de specialitate, sau poate chiar te inscrii la un curs de aprofundare. Daca domeniul o permite, incearca sa exersezi pe cont propriu, sau sa iti dedici cateva ore pe luna ca si voluntar in aceasta arie de interes.
    Pregatirea anterioara a cunostintelor si abilitatilor nu doar arata bine pe CV, ci te vor ajuta sa obtii un rol cu mai mare usurinta intr-o noua companie.
  • Modifica-ti CVul pentru a-l face compatibil cu noua directie.
  • Pregateste-te pentru interviu, Creioneaza-ti in minte raspunsurile pe care le vei da recruitorului in legatura cu schimbarea profesionala si exerseaza-le impreuna cu cineva apropiat.

Ce e de facut?

Atunci cand esti serios in a face o schimbare ce vrei sa dureze, testeaza anterior daca noul domeniu pe care il vizezi iti va putea mentine interesul si curiozitatea. Schimbarile sunt bune, atunci cand sunt facute cu asumare si responsabilitate. In fond, te implica pe tine, timpul, banii si energia ta.

Speram cu nu te-am descurajat sau speriat cu acesti pasi de urmat, ci ca ti-am dat de gandit ca o schimbare reprezinta mai degraba un proces decat o decizie. 

Daca ai nevoie de suport din partea Centrului de Cariera pentru a-ti descoperi vocatia, explora optiunile, continua educatia si lansa cariera pe directia pe care ti-o doresti, nu ezita sa intri in contact cu noi

Acest articol a fost citit initial, pe data de 25 iulie 2019, de comunitatea CdC, prin newsletter. Daca vrei si tu sa primesti informatii cu prioritate, aboneaza-te gratuit la newsletter.

Citește și alte articole...

Recomandari in cautarea unui job pe timp de criza

Dacă ești una dintre persoanele afectate de această situație, trebuie să te repui pe picioare rapid și să găsești cât de curând o alternativă
Iată în rândurile de mai jos recomandări din partea echipei noastre, care te pot ajuta să îți găsești un job curând

Cum să te promovezi online

Situația globală a pandemiei cauzată de COVID-19 a afectat nu doar multe din business-urile dependente de lucrul în grupuri și comunități (adică

Email: contact at cariera punct info
Telefon: +40741 660 549

abonează-te la newsletter

Copyright © 2018-2019 Cariera.info.